3. huhtikuuta 2009

My first demotivating experience

Thursday I had to replace one of the teachers that I usually work with. So far I've only assisted the teachers or given a part of the lesson in the secondary school. It has been apparent to me in the secondary school that school is really obligatory whereas the upper secondary school is optional and people who go there (usually more or less) want to be there. But what I went through Thursday was so horrible. I've never experienced such a lack of respect from the pupils nor a feeling of complete helplessness from my part. Usually I have a certain authority that I've noticed when I'm giving a lesson. I can make the class be quiet. Today the first lesson I gave, I did terribly. I was so frustrated with myself and with the class. I was on the verge of tears but this was not because of something they did but just out of anger for myself that I couldn't handle them. Luckily the other two lessons went better. I would really like to have a perspective to this because I come from the north of Finland. So is my idea of kids unreal because we don't have that lack of respect as much as in the south or are they really worse here?

Torstaina jouduin tekemään sijaisuuden eräälle opettajalle, jonka kanssa olen yleensä täällä työskennellyt. Tähän asti olen vain avustanut tai opettanut osan tunnista tuolla yläasteella. Tuolla on ollut ilmiselvää se, että koulu on pakollista kun taas lukio on vapaaehtoista ja ne, jotka menevät sinne (yleensä enemmän tai vähemmän) haluavat olla siellä. Mutta mitä koin torstaina oli jotain niin kamalaa. En ole koskaan kokenut tuollaista kunnioituksen puutetta oppilailta tai täydellistä avuttomuuden tunnetta omista avuistani. Yleensä minulla on tietynlainen auktoriteetti, jonka olen huomannut pitäessäni tunteja. Saan luokan hiljaiseksi. Tänään ensimmäinen tunti jonka pidin, olin ihan surkea. Olin niin turhautnut itseeni ja luokkaani. Purskahdin melkein itkuun, mutta en suinkaan heidän ansiostaan vaan suuttumuksesta itselleni, että en saanut pidettyä heitä kurissa. Onneksi toinen tunti meni paremmin. Haluaisin todella tähän perspektiiviä, koska tulen Pohjois-Suomesta. Onko käsitykseni epärealistinen, koska pohjoisessa ei esiinny niin paljon kurittomuutta kuin etelässä, vai ovatko het tosiaan pahempia täällä?

3 kommenttia:

hyppy kirjoitti...

Tiedän todellakin miltä susta on tuntunut, mutta yritä olla syyllistämättä itseäsi. Silloin kun oppilaat ovat noin hirveitä, kyse on yleensä jostain ihan muusta kuin opettajan pätemättömyydestä. Koulumaailma on tosiaan muuttunut ihan älyttömäksi nykyään. Ja sijaisethan siitä ilmapiiristä ensimmäisenä kärsivät. Tsemppiä!

sho(e)paholic kirjoitti...

hyppy: kiitos :) tätä yritän itelleni tolkuttaa. Se on vaan niin syvältä, että ei saa nykypäivänä sanoa lapsille enää mitään, ko vanhemmat nousee barrikadeille. Ja niille lapsille, joille sais sanoa, ei ole mitään sanottavaa, kun kaikki on sanottu jo kotona :D

hyppy kirjoitti...

Pöyristyttävintä musta on se uusi laki, joka kieltää häiriköivän oppilaan poistamisen luokasta, jos tämä ei ole luokasta poissaolon aikana valvovien silmien alla. Kyllä on opettajalta viety kaikki "aseet" järjestyksen ylläpitämiseksi ja silti yhä enenevissä määrin lapset jätetään nykyään koulun kasvattamiksi.