21. tammikuuta 2009

Uusavuttoman avunhuuto

Mun perheeni toivoo, että tekisin heille joku päivä suomalaisen ruoan, jos he vain ostaisivat tarvikkeet. Se siis sisältäisi alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Mitä hittoa minä tarjoan perheelle, joka ei kuitenkaan syö kalaa?! Kala on minun bravuurini. Tai ei minun, mutta isän. Isä osaisi ainakin kertoa, miten se tehdään ja minä olen yleensä aika hyvä laittamaan sen ruoan. Mutta en suoraan sanottuna yhtään keksi, mitä teen. Se ei saa olla kalaa ja poron lihaa täältä ei löydy. Jännä kyllä.

Joten kertokaahan mulle? En keksi muuta kuin karjalanpaistin ja pullan. En tiedä, osaisinko tehdä karjalanpaistia. Pulla ei käy jälkiruoaksi, sillä täällä tunnetaan pulla. Se ei olisi eksoottista. Lisäksi haluaisin, että se olisi jokin melko terveellinen menu, koska haluaisin tehdä maistuvaa, terveellistä ruokaa, jos kerrankin saan ohjat. Tätä varten on yleensä äidit, mutta hyväksyn muidenkin äitien kuin omani neuvoja ;)

P.S. sain uuden lukujärjestyksen, joka on paljon järkevämpi. Laitoin nettiin ilmoituksen, että annan enkun tunteja myös vapaa-ajallani ja huomenna laitan saman ilmoituksen supermarketin seinään. Näin ansaitsisin taskurahaa. Lisäksi koordinaattorini kutsui minut ensi tiistaiksi lounaalle kotiinsa ja ensi viikon lauantaina pääsen ensimmäistä kertaa ulos oman ikäisteni kanssa, jee! (Olen niin tämän koordinaattorin säälikeissi, mutta en välitä, koska tulen hulluksi ilmaan muita sosiaalisia kontakteja kuin kaksi ihmistä, jotka ovat juuri oppineet puhumaan. No vanhemmat ovat kyllä mukavia.) Koordinaattorin tyttö ottaa minut mukaan lähtiessään ulos kavereidensa kanssa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Äkkiseltään tulee mieleen niinkin perinteiset ja tylsät vaihtoehdot kuin lihapullat ja perunasose, makaronilaatikko, kesäkeitto (jos siitä tykkää...), jälkkäriksi vaikka pannukakkua, marjakiisseliä tai rahkaa... Kalattomuus tosiaan rajoittaa.

Unknown kirjoitti...

Heippa!
Laita vaikka se oma bravuurisi lihamureke.
Jälkkäriksi se pannukakku olis hyvä.
Mites aluksi vaikka joku tattikeitto tms.
T. Iskä ja äippä

Anonyymi kirjoitti...

Eikös erilaiset kiisselit ole oikein perinteinen suomalainen jälkkäri :) Samaten pannukakku ja mansikkahillo!

Anonyymi kirjoitti...

Tässä minun ehdotukseni;
alkuun;pehmeä kasvissosekeitto(peruna,porkkana,sipuli,kasvisliemi soseutus ja maun pyöristys joko, tuorejuustolla tai tipalla kermaa,Runsaasti yrttejä pinnalle)

Lihamureke+kastike, perunamuussi ja salatti jos muussi liian raskas niin lohkoperunat;kuorineen pestyt perunat lohkotaan maustetaan suolalla ja ripaus paprikajauhetta ,(rakuna)Pikku pirskaus öljyä perunoille ennen uuniin laittoa.uuniin 225*c n.40min.

Jälkkäriksi hedelmäsalaattia ja jädeä tai omenapiirakka ja vanilja kastike

Tämä on Katti

Sateenkaari kirjoitti...

jo sinun bravuurisi on mureke,niin ilman muuta sita sitten. joku keitto alkuun ja jalkiruoaksi anonyymin ehdotus mielestani on hyva

sho(e)paholic kirjoitti...

Kiitos kaikille vinkeistä :) kerron, mihin päädyin :)!

Anonyymi kirjoitti...

Aloin kovasti miettimään mitä suosittelisin tarjottavaksi, mutta yhdyn tuohon lihamurekkeeseen tai vaihtoehtoisesti Kian ehdotukseen lihapullista, luulisin että ne on kuitenkin eksoottisia Sveitsissä, kuten ne oli eksoottisia myös Ranskassa, jossa mä olin työ- ja oppilasvaihdossa 2 vuotta. Jälkiruokana ehdottaisin mangojuustokakkua. Se ei kuulosta suomalaiselta ekä välttämättä oo mikään perinteinen jälkiruoka (meidän perheessä sitä tarjottiin vaan lähinnä ylppäreissä), mutta resepti (mitä hyvänsä suomalaista reseptiä käyttääkään) on kuitenkin suomalaistettu ja ranskalaiset tykkäs valtavasti, joten uskon että myös sveitsiläiset tykästyisivät. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16388/Mangokakku

tossa on vaan yks ohje, mutta itse käytin digestiivikeksejä ja tuorejuustoa jogurtin sijaan sekä päälle raastoin suklaata. Sitten on vielä pakko lisätä että mitä ruokaa sitten teetkin sun isäntäperheelle, niin myöhemmin kannattaa tutustuttaa niitä suomalaisiin makuihin, ellet oo tehty sitä jo tullessas. Mun ranskalaiset tuttavat rakasti 1) väinämöisen palttoonappeja, jotka kuulostaa kovin tavalliselta ja ehkä tylsältäkin suomalaiselta ruualta, mutta niiden mielestä ne oli hyviä ihan sellaisenaankin, sitten 2) domino keksejä ja 3) hannu ja kerttu keksejä, joita luulisin suomessa vielä olevan sekä 4) ihan mitä tahansa suomalaisia pikkuleipiä, koska sitten ne sai sanoo et "ah, joo, jotain tällasta mun äitikin joskus teki ja tässähän on sitä ja sitä eikö ookkin? joo, me maistettiin jotain tällasta Savoie-lomalla" (ja jotenkin tuntui ihmeelliseltä, että suomalaisessa ja ranskalaisessa ruuassa voi olla muka samankaltaisuuksia) ja 5) wiener nougata jota, jonka nimee piti selittää kovasta, koska mitään nougat'ahan se ei todellakaan ole vaan chocolat praliné, josta uskoisin sveitsiläistenkin tykkäävän.

Olen pahoillani jos oot tuonu niille tosi kivat tuliaiset Suomesta jo ekan kerran tullessas ja Dominot ja Hannut ja Kertut on maisteltu jo moneen kertaan, mutta tässä nyt minun ehdotukseni.

Sitten vielä pitää lisätä tosta lastenkasvatuksesta, että kovin samanlaisia metodeja käyttivät Ranskassa, jossa vierailin työkavereideni luona. Lapset oli aina ihania niin kauan kun ne käyttäyty hyvin, mutta sitten kun jokin menee väärin niin en ymmärtänyt koskaan sitä uhkailua, joka meni joskus sen jälkiruuan poisjättämisenkin yli siihen että "Jean-Michel ei tuu sit yökylään ens viikolla, jos ette oo kunnolla". Onneksi sulla tuntuu olevan selvät käsitykset ja hyvä ote lasten kasvatukseen kokemuksen perusteella, joten jatka samaa rataa ja paljon tsemppiä sinne!

T. Maarit

sho(e)paholic kirjoitti...

Hei Maarit! Minulla ei valitettavasti enää ole mahdollisuutta niinkään tutustuttaa suomalaisiin ruokiin, sillä se tarkoittaisi sitä, että vanhempani lähettäisivät ne kaikki tänne Suomesta, sillä koska vaihtoni kestää vain kolme kuukautta, en ole käymässä Suomessa välissä. Mangojuustokakku kuulostaa tosin ihan loistoidealta!

Olen aika varma, että tässä perheessä vain vanhemmat osaavat arvostaa näitä suomalaisia ruokia, sillä lapset ovat viimeiseen asti nirsoja ja heille ei meinaa kelvata mikään eikä heitä juuri opeteta uusia makuja maistamaan. Tuomani lakritsapiiput olivat näköjään menneet roskiin, kun kumpikaan lapsi ei niistä tykännyt, joten en ole enää kovin innostunut piffaamaan omasta pussistani näitä makuelämyksiä, kun tuo oli minusta aika tökerösti tehty. Oisin voinut itse syödä ne :D! Salmiakkikossu oli hitti varsinkin naisille, kun yhtenä iltana vieraiden kanssa naukkailimme.

Minä haluaisin tehdä sellaisen ruoan, johon joutuu kuitenkin näkemään vaivaa, sillä haluaisin näyttää, että ruoka voi olla parempaa kuin einekset pussista. En aio tehdä mitään liian prameaa vaan peruskotiruokaa, joka tulee samalla tavalla kuin eineksetkin. Lihamureke on lihapullia parempi vaihtoehto, sillä Ikea on jo kasvattanut kansan pois niiden eksoottisuudesta :D