15. tammikuuta 2009

Ruokakriisi

Sveitsissä rakastetaan kakkuja, keksejä, vaaleaa viljaa ja vaaleaa pastaa sekä valkoista riisiä. Hassua, kun pienenä nyrpisteli nenää, kun iskä pisti nenän alle sitä riisiä, missä on niitä ruisryynejä tai jottain mukana ja nyt se valkonen riisi ei vaan maistu oikein miltään. Perheeni pyytää siis minulta tällä hetkellä 200 frangia (n. 135e) kuussa ruoasta. Minusta tämä summa on melko kohtuuton. Tiedostan hintatason tuskallisen hyvin, mutta kotona olen tottunut siihen, että saan n.6e tehtyä ruoan kokojyväspagetista, paistijauhelihasta, herkkusienistä ja tomaattimurskasta. Syön tätä kolme päivää eli se tekee n.2e päivässä. Yliopistolla maksan ateriasta 2,05 ja siihen sisältyy myös salaatti. Hinta olisi minusta hyvin kohtuullinen, jos siihen sisältyisi jotain muutakin kuin epäterveellisiä valintoja. Kroppani hinkuu kuituja ja vatsani on jatkuvasti sekaisin. Haluaisin niin kovasti saada tuoreita vihanneksia ruoalla ja että ruoka olisi jotain muuta kuin sitä kermapastaa, jonka sisällä on jotain lihaa.

Täällä olisi niin helppo repsahtaa huonoihin ruokiin. Onnekseni löysin tänään Stokkan tapasen ruokapaikan, josta voi ostaa ihan mitä vaan itelleen. Aion tehdä tästä torstaista minun päiväni, koska täällä ei ole ketään keskellä päivää. Olen päättänyt tehdä ostokset keskiviikkona ja tällöin voin torstaina tehdä itselleni mitä tahansa ruokaa. Ostin tänään vadelmia ja banaaneita kaupasta ja aion kokeilla syödä taas omenaa. Rasvaan sitten naamaa vaikka vähän enemmän. (Kuivattaa naamaa, silmäluomia ja huuliani). En tunne ketään, joka ei haluaisi syödä tällä tavalla, jos siitä ei olisi mitään haittaa. Siis jos teidän energiatasonne pysyisi ylhäällä letuilla ja kekseillä ja se olisi yhä terveellistä kuin kaalikeitto, niin kait te söisitte niitä mieluummin? (Ja äiti-kulta, sinun ei tarvi sitten hihkaista mitään tähän kysymykseen tuonne kommenttiboksiin. Onneksi et varmaan osaiskaan.) Joten kai minun täytyy sallia itselleni jonkin verran näitä huonoja valintoja ja uskoa liikunnan parantavaan voimaan. Onneksi kyseessä on vain kolme kuukautta, joten jos täällä nyt lihookin pari kiloa, niin kyllähän tuo mammakulta sen ehtii piiskata minusta ulos kesän aikana :D

Olen käynyt nyt parina päivänä kaupungilla ja saanut selville, että voin saada opintolainan käymättä kertaakaan pankissa suoraan nettipankin kautta. Täällä alennusmyynnit saavat ihmiset todella hulluiksi, sillä kaikki on niin pirun kallista. AInoa luottopaikka on H&M! Täältä löytyy siis Vero Moda, H&M sekä.. wait for it.. MCDONALD'S! Kaiken ruokakulttuurin tuhoaja.. En ole käynyt. Huomenna näytän, mitä olen onnistunut ostamaan (halvalla) ja mitä oisin halunnut ostaa (joo vain yksi ei ole halpa), mutta mitä en uskalla ostaa toistaiseksi, koska äiti ja isäkin lukevat blogiani ;)

Lennän vielä yhdelle ranskan tunnille, joten huomisiin! Täällä on koulua aamusta 11.35 asti, sitten on paussi kahteen asti, jolloin syödään ja on "siesta". Tarkottaa, että koulupäivä loppuu normaalisti noin 16.35, mutta minulla ei ole tunteja niin paljon. Olen ajatellut laittaa ilmoituksen enkun tunneista, jos joku haluaa. Näin saisin vähän taskurahaa ja voisin tehdä jotain hyödyllistä näille opiskelijoille.

8 kommenttia:

Sky Mikaela kirjoitti...

Voitko kieltäytyä ruoasta (ja siis välttyä maksamasta ruokarahaa) vedoten ruokavalioon ja tehdä ja ostaa omat ruokasi?
Hienoa, että haluat pitää terveellisistä tavoista siellä kiinni (vaikkei se onnistuisikaan) :-). Kyllä ainakin minua lihotti ruokavalion muutos ulkomaille muuttaessa vaikka saikin ostaa mitä halusi... ja siinä kai se menikin pieleen :-D. Äkkiä sitä palasi ruotuun sitten.

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

oulun yliopistossakin kävi inflaatio ja ruoka pompsahti 2,50. kaikki salaatti, juomat, leipä kuuluvat täten samaan pakettiin tästä eteenpäin..

sho(e)paholic kirjoitti...

Natjale, en kehtaa enää tehdä sitä temppua :D onneksi kyseessä on vain kolme kuukautta, joten tuskin lihon kovin montaa kiloa. Täytyisi vaan taas minunkin lopettaa valitus ja laittaa asiat perspektiiviin :D

Anonyymi: kuulinkin huhua siitä, että niin saattaisi käydä. Typerää, kun itse en ainakaan oikein kaipaa sitä leipää, mutta ei kait sille mitään voi? Oulun AMK:ssa on ainakin ennen ollut ruoka huomattavasti halvempaa. En tosin tiedä tilanteesta enää.

Sateenkaari kirjoitti...

onko siella tosiaan koko ruokakulttuuri tuollaista,vaiko vaan isantaperheesi tykkaa "ei" terveellisesta ruoasta. jannaahan se on nahda miten erilailla voi jossain toisessa maassa ihmiset elaa. kivoja ja mielenkiintoisia asioita kerkiaa sinulle tulla eteen taman kolmen kuukauden aikana.tsemppia!

Unknown kirjoitti...

etpäs näytä kovin sairas olevan kun Visa vinkuu!
T. Iskä

sho(e)paholic kirjoitti...

sateenkaari: se voi myös olla, että se on isäntäperheeni tapa. Näyttää olevan se helpoin tapa se suosituin, että ei tarvi nähdä kovin paljon vaivaa pitkän päivän jälkeen. Hirvittää vaan, kun lapset eivät syö oikein mitään terveellistä tai kuitupitoista ja välipala on aina joku jättikeksi hillolla :/

Iskä-kulta :) mulla ei ole visaa. mullon masterCard, kuten sulla :) ja sitä ei ole liitetty sun pankkitiliin (toisin kuin eräillä onnekkailla kavereillani :D)

Madde kirjoitti...

APua, raukka etkö saa mitään kunnon ruokaa siellä!! Tuo kyllä kuulostaa oudolta, ne sveitsiläiset taas mitä minä tunnen ovat kunnon terveysintoilijoita ja hyvä että he saavat rasvaa mistään kun syövät jopa liiankin terveellisesti.!

sho(e)paholic kirjoitti...

Jessica, minua ihmetytti juuri nimenomaan se, että täällä syödään näin huonosti, koska olen luullut, että täällä juuri olisivat kaikki terveysintoilijoita. Nyt olen ostanut itselleni näkkileipää ja kaurahiutaleita, joten ainakin päivä starttaa terveellisesti :D Kyllä se tästä vähitellen :)