26. heinäkuuta 2013

Terveelliset elämäntavat on kalliita?

Eli kuten jo lupailin, niin kirjoitan tänään tästä minun elämäntapani kalleudesta.

Tein laskelmia ruokamenekistäni (huom! Kaikki eivät ole tarkkoja, koska Surusilmä ja minä syömme esim. lihat ja vihannekset samoja).

Hiilarit
Itse suosin riisiä, koska se ei ole samalla tavalla viljatuote kuin pasta, jolle olen hieman yliherkkä. Minä en voi syödä edes kaurapuuroa, nyyyh! Rakastan kaurapuuroa, mutta nuoruuden ruis- ja kaura-allergia on nostanut viljayliherkkyytenä päätään vielä näin myöhemmällä iällä. Perunakin on vaihtoehto, mutta sen punnitseminen ja keittäminen kahdelle ei ole yhtä helppoa kuin muiden. Perunoihin jätän keittäessä jonkin merkin niihin, mitkä kuulu mulle, siellä on sitten rasti kuoressa : D

Paketti riisiä maksaa jotain 2-3e väliltä, riippuen mitä ostaa. Omani on täysjyvää. Joudun ostamaan maks 2 prk kuussa. Perunan kilohinta on usein vielä halvempi kuin pastan. Usein perunakilon saa alle eurolla.

Vihannekset
Ostan itse tosi paljon kurkkua, kesäkurpitsaa, parsaa, kukkakaalta ja sipulia. Vihanneksia olen syönyt aina ja ne ovat paljon halvempia kilohinnaltaan kuin esim. liha on, joten tätä en näe kulueränä.

Proteiini:
Minun proteiinini tulee lihan lisäksi rahkasta ja raejuustosta.

Rahkaa (Rainbow rasvaton on lempparini laktoosivammasena), mulla menee noin 3prk/ päivä. Hinta Prismassa 73snt/kpl = 15,33e viikko. Voisin ottaa prodet välipalalla myös patukasta tai puddingista ja maidosta, mutta rahka on yksinkertasesti halvin.

Raejuustoa ostan 0,5kg purkin n. kerran viikossa. Sekin on Rainbow'n rasvaton versio (0,2%). Maksaa 1.99e. Tekee siis alle kympin kuussa. Toki minä en syö raejuustoa kuin 30g per ateria, en syö sitä esim. aamuisin, vaikka se olisi vaihtoehto rahkalle.

Lihaan menee varmasti eniten rahaa, mutta siitä on turha vinkua. Ennen sitä paitsi saatoin syödä aivan kevyesti sen 200g lihaa per ateria, nyt syön vain sen tietyn määrän (en kehtaa kaikkia määriä tänne laittaa). Rainbow'n kanasuikale maksaa 2,99e / 300g ja ostan yleensä pari kerralla. Näistä sitten teen itselle valmiit annoskoot. Jauheliha maksaa myös suht paljon. Ostan yleensä 700g tai kilon pakkauksia, Lidlissä on joskus tosi hyviä tarjouksia näistä. Yleensä 400g rasia maksaa n. 4e, vähän alle, mikä on mielestäni tosi paljon! Niin on kyllä se 700g mikä maksaa sen 6,59e sekin.

Lisäksi itse käytän aamupalalla sekaan soijalesitiinirouhetta, mikä maksaa lähes 10e /250g. Se on minun sijoituksistani kallein, koska sen voisi korvata kananmunalla. Vielä olen pitänyt kananmunaa hankalampana, kun se on vaan se keltuainen ja kaikki pitää punnita, mutta ehkä joku päivä mieli vielä muuttuu :)

Mehukeitto:
Mulla menee tätä n. 1,5prk viikossa. Ostan sokeroimatonta valion mehukeittoa ja tykkään erityisesti vadelmasta. Hinta on n. 2e purkki.


Lisäravinteet:

Omega 3-kapseleita syön ja ne ovat minusta melko hintavia. Purkki maksaa n. 10e / 100 kapselia (Rainbow). Tämän voi kuitenkin korvata oliiviöljyllä, jos ei jaksa/ halua nappeja nappailla

Vitamiinit: en tiiä toimiiko ne, mutta mulla on 4e hintainen Rainbow'n monivitamiinipakkaus. Pillereitä on siinä muistaakseni 100kpl.

Sinkki: syön omasta tahdostani ihoni takia. Maksaa melko paljon, mutta alle kympillä pääsee.

Magnesium: lihaspalautumiseen. Maksaa n. 6e (Rainbow)

Maitohappobakteerit: oma lisäni vatsan auttamiseksi. Eivät maksa maltaita, muistaakseni tämä minun Rainbow'n versio on 6e pintaan.

Kromi: auttaa makeanhimoon. En kyllä yhtään muista paljonko purkki maksoi, mutta alle 10e.

Fast Glutamine treeneissä: n. 20e purkki, kestää ikuisuuden

Fast Whey + palkkarina: n. 25e pussi, kestää myös ainakin kuukauden.

PANOSTAN:
Soijalesitiinirae on mielestäni luksusta. Se on maistuu ihanalta ulkonäöstään huolimatta ja on niin helppo.

MARJAT. Näitä voi ostaa halvalla Puolasta tulleita pakkasesta, mutta esim. minä hamstraan kesällä minkä kerkeän ja näihin uppoaa rahaa, paitsi omasta maasta litrakaupalla nostettaviin mansikoihin.

Proteiinipatukat (joskus). Jos tiedän, että en yksinkertaisesti kykene vetämään enää grammaakaan lisää rahkaa, vaidan sen oikeanlaiseen prodepatukkaan.

Lisäksi joudun pakosta joskus panostamaan rahallisesti enemmän kuin olisi pakko, koska olen laktoosivammanen ja vilja-aineet tuottavat reaktioita.

Valion mehukeitto, koska en jaksa vaivautua etsimään edullisempaa korvaavaa, joka olisi ravintoarvoiltaan hyväksyttävä.

Suola: ostan luontaistuotekaupasta joko ruususuolaa tai Kalaharin suolaa. Nyt käytössä jälkimmäinen. Olen alkanut kammota todella prosessoitua ruokaa.



ITSEENI. Ennen se oli ruoka se nautinto ja nyt se on joku muu. Mutta viimeksi keskiviikkona sanoin Surusilmälle, että jos on neljä viikkoa ollut ostamatta alkoholia, herkkuja tai pitsaa, on nyt varaa ostaa yhdet ihanat farkut alesta. Samalla tavalla on varaa ostaa esim. kosmetiikkaa.

PIHISTÄN:
Vitamiinit ja muut pillerit: ostan Rainbowta. Ne on halpoja :D Nuff said.
Muut ruoat: ostan aina halvimman kaupasta löytyvät, mitä pystyn syömään.
Lisäjutut: 1) juon tällä hetkellä palkkarini kuten käsketään, mutta mieluummin joisin lasin rasvatonta maitoa. Siihen aion siirtyä, kun tavoitepaino on saavutettu.
2) en ole ostanut Fat burner -kapseleita, latausjuomaa yms. koska en omasta mielestäni tarvitse niitä. En jaksa vetää kroppaani miljoonaa eri nappia, kun niitä on nytkin jo ihan nokko

SUMMA SUMMARUM: Kyllä, terveellinen ruoka on joskus kalliimpaa kuin epäterveellinen, esim. paistijauheliha on kalliimpaa kuin sikanauta. MUTTA minulle henki ja terveys eivät ole rahassa mitattavia. Sen lisäksi kun mietin niitä summia, mitä ennen laitoin karkkiin, limukkaan, sipsiin ja pitsaan, mua hirvittää oikeasti. En olisi tämän kesän häitä edes varmaan saanut kasaan, jos meillä edelleen menisi puolet palkastani niihin. laskekaa itse, paljonko tekee pullo kolaa, sipsipussi, suklaalevy ja karkkipussi. Meillä usein myös haettiin pitseriasta kiekot viikonlopun kunniaksi. Ihan helposti menee 20e rikki tuolla. Se on enemmän kuin tällä nykyisellä ruokavaliolla menee kahdessa päivässä ruokaan.

Ihanaa ja kevyttä viikonloppua! Tää lähtee nyt viettämään sitä Kauppakeskus Rajalla ostamassa hääjuttuja, sitten iskän luo syömään iiihhanaa varrassiikaa ja sitten luultavasti vielä iltalenkille. Saapa nähä! Ihanaa kun on viikonloppu! :)

2 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Kannattaa helpottaa punnitsemisurakkaa niin että yhden kerran punnitset perunat/ minkä tahansa muun ensin raakana ja sitten keitettynä ja jaat ne keskenään, sitten lasket paljonko sun annoksen grammat on keitettyä kamaa niin voit sitten aina keittää vaikka kymmenen kiloa pottuja ilman merkkailuja ja sitten keitetyistä punnita sen oman. :) Muistaakseni potuissa oli tosi vähän eroa keitetyn ja raa'an potun välillä mut ku kerran lasket ni siitä näät! Tsemppiiii!

sho(e)paholic kirjoitti...

Juu Mari,
se tosiaan mulla unohtu sanoa, että nykyään oonki sen tehnyt. Se tais olla mulla tuolla jossain aiemmassa blogikirjotuksessa :)

Tosiaan jos syö 250g pottua niin se oli muistaakseni 255g keitettynä, eli ero ei ole tappavan huima :D

Kiitti paljon tsempeistä! :)