18. syyskuuta 2012

First real day at school

Heissan! Kohta alan kylla varmaan kirjoittamaan enkuksi, koska mua ahdistaa tama a:n pisteiden puute. MUTTA olen juuri ollut eka paivan koulussa, ja seukki jutut ensinnakin mietityttaa:

1) LASTEN aloittaminen koulussa. Jos 3-vuotias pitaa tuoda kouluun oppimaan kello 8.45 - 15.15, niin se on minusta surullista ja liikaa. Heilla ei ole juuri valitunteja, vain yksi 15 minuuttinen aamulla ja toinen lounaan jalkeen (lounas klo 11.45). Tama johtaa siihen, etta myoskaan opet eivat saa taukoja juurikaan koko paivan aikana.

2) Meininki on hurjaa tuon ikaisilla

3) Ruoka on standardoitu Briteissa kouluruokailun suhteen siten, etta joka paiva lapset saavat "terveellisen ja tasapainoisen lounaan". Lounas oli a) kanaNUGETTItortilla, lohkoperunat, salaatti ja KAKKUpalanen. Tai vaihtoehtoisesti juustopiiras voitaikinasta. Siis voi huoh. Tosi loistavaa. Miten ois normaali kana, keitetyt perunat, salaatti ja kunnon hedelma? Mitahan se ennen oli?! Vanhemmille myos taytyy opettaa, miten lounaspakkaus tuli tayttaa, jos he syovat kotoaan tuomansa evaat.

4) opetusvelvollisuus on hurja verrattuna suomalaisopettajiin. Kieltenopena opetusvelvollisuuteni on 19h viikossa. Taalla opet toissa 8-16 joka paiva. Laskekaa siita.

5) miesopettajia ei alakoulussa ole ollenkaan. Vain Head Teacher on mies.

6) opettajat ovat paivan jalkeen ihan puhki. Kaikki ihmettelevat, kuinka meinaan jaksaa juoksulenkille paivan jalkeen. Isantaperheeni vanhemmat liikkuvat, mutta vain lyhyempia tehopyrahdyksia juoksumatolla, koska muuhun ei ole aikaa. Minun tunnin lenkkeilyni tanaan oli aivan puhdasta tahdonvoimaa, koska ei ole muutakaan tekemista. Suomessa en jaksaisi talla tahdilla todennakoisesti pakottaa itseani liikkeelle samalla tavalla.

Muissa asioissa: Juoksin tanaan Tynemouthin linnalle meren rantaa pitkin seka pohjoislaiturille ja sen majakalle asti. Naky oli lumoava. Sippasin melkein tosin 300m pitkaan, n. 40 asteen kulmassa nousevaan ylamakeen... It was worth it!

Huomenna menen Year 2 -luokkiin ja Newcastlen keskustaan ostoksille :)




6 kommenttia:

Sky Mikaela kirjoitti...

Ensin, mukavaa oleskelua siellä! :)

Mutta sitten noista lapsista. Moni tuon ikäinen suomalainen lapsi viettää paljon pidempiä päiviä tarhassa. Viedään lapsi seitsemäksi ja haetaan työpäivän jälkeen viiden-kuuden maissa. Esim. näin.

Jatka vaan lenkkeilyä, vaikka sillä tahdonvoimalla ;).
Ite opiskelen nyt kahdessa eri paikassa ja näinollen olen työssä koko päivän ma-to, menen salille kello 20.30, kun pääsen koulusta ja kotona olen kymmenen maissa... aamulla taas kuudelta kotitöihin ja sitten opiskelemaan.
Perjantaisin ei ole toista koulua, eikä viikonloppuna, mutta ne ovat menneet myös opiskeluun muutamia hetkiä ja siivoamista lukuunottamatta.

Jaksaa jaksaa :D!

sho(e)paholic kirjoitti...

Kiitos Tanja!

Joo, tarhassa vietetaankin pitempia paivia, sen kylla tiedan. Mutta on eri asia vaatia lapsilta leikkimista kuin etta ollaan hiljaa koko ajan. Lapset ovat lapsia ja omasta mielestani suomalaislapset eivat ole sen tyhmempia myohemmin, vaikka eivat ole kolmevuotiaana aloittaneetkaan lukutuntejaan vaan lukutunnit ovat olleet illalla aidin sylissa.

Tsemppia opiskeluun ja kaikkeen sen oheiseen! Mina en ole viela tollasta tappotahtia itselleni kehittanyt, enka kehita! Siihen on syynsa, etta olen opettaja, enka paljon enemman tienaava kielenkaantaja/ tulkki / yritysavustaja jne. - rakastan vapaa-aikaani aivan liikaa :D

Sky Mikaela kirjoitti...

Minusta pitkät päivät pienillä lapsilla ovat järkyttäviä, oli ne sitten tarhassa tai koulussa tai muuten hoidossa vieraan kanssa. Laskin joskus aikanaan, että monet lapset näkevät enemmän hoitajiaan kuin vanhempiaan (viikolla) ja päätin itse sitten hoitaa lapset kotona- ja juu, rahaa ei ollut yhtään. Eli se ei ole tekosyy.

Eka lapsi minullakin on ollut hoidossa, mutta ei koskaan tappopäiviä, tosin ihan vauvasta asti, heti kun äitiysloma loppui :( Silloin ei ollut niin yleistä jäädä kotiin lasten kanssa.

Joskus kyllä suomalaisiakin lapsia voisi vaatia olla hiljaa ;). Ja, eivät suomalaislapset ole ollenkaan tyhmiä, mutta se ärsyttää, ettei suomalaislapsilta vaadita mitään, ei kotona, eikä koulussa.
En tiedä enkkulan tilanteesta, mutta minusta ihannetilanne oli Saksassa, jossa äidit eivät käyneet töissä kun lapset olivat pieniä. Lapset saivat olla lapsia tosi pitkään ja olivat hyvivoivia (joo, yleistys). Ala-asteella päivät olivat lyhyitä, lukioon mennessä sitten arki koitti heillekin ;) (lukioon mennään viidennellä luokalla)

Raha ei olekaan tärkeäää. Joku viisaampi joutuisi työskentelemään vähämmän kuin minä, ehkä siksi menee niin paljon aikaa opiskeluun meikäläisellä. Kyllähän muutaman vuoden aina jaksaa, mutta elämäniäksi en tahtoisi tätä tahtia tokikaan... eikä tämä kyllä ole epämieluista, vaan päivissä on järkevää sisältöä ;D (lapset kasvaneet jo niin isoiksi, että elämään pitää ny saada muutakin sisältöä, hih)
Oon vaan jo enempi ku 20 ni tuntuu kropassa jo.

Oikein antoisaa aikaa siellä!

Anonyymi kirjoitti...

Näin koulunkäyntiohjaajana voin sanoa, että työpäivän pituus on aivan kiinni omasta asennoitumisesta. Tuntuuhan se pitkältä, jos heti aamusta alat laskemaan minuutteja.

Meillä ei ole kuin yksi 13 minuutin mittainen tauko lapsista. Ja kuitenkin tehdään täyttä työviikkoa (8-16).

Sateenkaari kirjoitti...

Kolmivuotiaan paikka ei kylla ole koulussa, vaan aivan muissa touhuissa. Meilla Turkissa koulu-uudistuksen myöta aloittavat lapset nyt koulun viisivuotiaina.

sho(e)paholic kirjoitti...

Anonyymi, olen todella surullinen, jo kuvittelet, etta lasken alusta asti minuutteja, mutta niinhan asia on kaikilla muillakin koulunkayntiavustajilla, teille kuuluu vain se yksi tauko. Opettajat saavat enemman taukoja. Toki valituntivalvonta kuuluu meillakin tietyn maaran kertoja viikosa opetukseen. Tarkoitin vain, etta yleimeininkiki on rennompi Suomen koulussa. Kouluissa, joissa teen toita Suomessa avustajat saavat silti kavasta hakemassa kupin kahvia, jos on sellainen tarve. Loppujen lopuksi kaikkihan on vain ammatinvalintakysymys.

Sateenkaari: nimenomaan, tassa olen samaa mielta.